
 

 
 

Interpretation of SB 235 
California Community Colleges Classified Senate 

 
 
When considering the interpretation of any law, it is essential to evaluate who will be making the 
interpretation and what their interests or objectives are.  In the case of SB 235, several groups will be 
interpreting the law to see how it negatively or positively affects them.  These community college 
groups include, but are not limited to: 
 

• classified senates 
• classified unions 
• classified employees 
• administrators 
• trustees 
• state classified union organizations 
• state classified senate organization 

 
It is equally important to consider other provisions of law that may conflict with the law under 
interpretation.  
 
The following interpretation is provided to focus on possible interpretation and outcomes of SB 235. 
The bill language, here is bold letters, is broken down for interpretation and discussion. 
 
 
Section 70901.2 is added to the education code, to read: (Bold) 
 
Notwithstanding any other provision of law, when a classified staff representative is to serve on 
a college or district task force, committee, or other governance group, the exclusive 
representative of classified employees of that college or district shall appoint the representative 
for the respective bargaining unit members. 
 
Q:  Is a classified senate a task force, committee, or other governance group? 
 



A: A classified senates is an employee participation group, or “classified organization” developed to 
support the vision and mission of community colleges. Some senates were in existence prior to AB 
1725, but many senates were developed as a result of AB 1725 and took on the primary role of 
coordinating classified participation in governance by increasing classified education, knowledge, 
and communication to allow classified to participate effectively in governance.  
 
Q:  Does the statement, “. . . . for the respective bargaining unit members” mean classified 
employees can only be represented by the union appointed representative in that capacity? 
 
A: If this statement stood on its own, it would be interpreted in that way. However, the bill further 
states, “A local governing board may consult with other organizations of classified employees on 
shared governance issues that are outside the scope of bargaining.” This allows other classified 
organizations representing classified staff in a capacity that is outside the scope of bargaining. Items 
within the scope of bargaining are outlined within the National Labor Relations Act (NLRB) and 
additionally defined similarly by the National Labor Relations Board (NLRB), California Code, and 
the Public Employee Relations Board (PERB) as: 
 
(scope of bargaining items) 
 
The exclusive representative of the classified employees and the local governing 
board may mutually agree to an alternative appointment process through a 
memorandum of understanding. 
 
 
Interpretation: The majority of classified employees of a bargaining unit may request that their union 
officers develop a memorandum of understand, or side letter to the existing contract with the district, 
to outline that classified committee appointment responsibilities be a duty of the classified senate.  It 
is, of course, a negotiated item and would have to be an issue of agreement by the administration. 
This document would become an item of negotiation between the District and classified exclusive 
representative. 
 
Another scenario could be for the classified staff to decide that only union appointments be made to 
committees, whereas the administration would be required to offer committee seats to the exclusive 
representative for appointment.  
 
The administration then has the option to provide an additional seat for a classified senate or “other 
organization” that asks to participate in the governance process.  Without a memorandum of 
understanding in place, unless negotiated into the classified contract, an administration has the 
option to recognize or not to recognize other classified organizations requesting input into the 
governance process. 
 
A local governing board may consult with other organizations of classified 
employees on shared governance issues that are outside the scope of bargaining.  
 
Q: Does this statement imply that “other organizations of classified employees” could mean 
classified confidential and management that is not represented by the classified exclusive 
representative? 
 



A: Again, standing alone, the statement, “A local governing board may consult with other 
organizations of classified employees on shared governance issues . . . “ could be interpreted to that 
conclusion. However, the last segment of the statement, “. . . that are outside the scope of 
bargaining.” would convey that other organizations are allowed to represent classified employees in 
non-bargaining professional matters. NLRA and NLRB case law supports that conclusion.  
 
These organizations shall not receive release time, rights, or representation on 
shared governance task forces, committees, or other governance groups 
exceeding that offered to the exclusive representative of classified employees. 
 
Q: Does this statement suggest that the union shall receive release time for union activities? 
 
A: This statement could be very confusing. When reviewing the whole content of the law, it is 
important to note that the bill is relative to governance participation. Classified senates, an 
organization existing only for institutional purposes, may receive release from their work and rights 
for governance purposes only.  This bill, therefore, requests that exclusive representative receive 
release from their work and rights for their participation in governance activities.  Though there are 
campuses that provide release time to union officers to conduct union business, this bill does not 
provide direction for districts to provide release time for unions to conduct union activities.  
 
A local governing board shall determine a process for the selection of a classified 
staff representative to serve on those task forces, committees, or other 
governance groups in a situation where no exclusive representative exists. 
 
Interpretation:  As a result of AB 1725 passed by the legislature in 1988, districts were directed not 
to interfere with classified staff’s choice of how they participated in governance. This law overrides 
AB 1725 and gives that right to district governing boards. Though this section of the bill does not 
affect the majority of campuses, there are campuses without classified unions who are represented 
by classified senates who will now be directed by campus administrations on the structure for 
classified participation in governance. Due to the fact that AB 1725 cannot conflict with California 
Code, this is a step backwards for classified staff. 
 
 
 
Questions? 
 
 
Q:  Can a CEO or district eliminate a classified senate? 
 
A: Classified senates are employee organizations and can only be disbanded by a majority of those 
who developed them. If a majority of the classified staff of a community college voted to develop a 
classified senate, only a majority of that group can remove them.  A CEO or district may, however, 
refuse to recognize and allow employee participation organizations to participate in the process. 
 
Q: Can a CEO or district refuse to grant release time for participation on governance committees? 
 



A: The elimination of release time to participate on college committees could be considered a 
restriction from opportunity for input by classified staff in the governance process. Refer to the 
California Code of Regulations regarding such opportunity. 
 
§51023.5. Staff. 
(a) The governing board of a community college district shall adopt policies and procedures that 
provide district and college staff the opportunity to participate effectively in district and college 
governance. At minimum, these policies and procedures shall include the following: 
 
 (1) Definitions or categories of positions or groups of positions other than faculty that compose the 
staff of the district and its college(s) that, for the purposes of this Section, the governing board is 
required by to recognize or chooses to recognize pursuant to legal authority.  In addition, for the 
purposes of this Section, management and non-management positions or groups of positions shall be 
separately defined or categorized. 
 
 (2) Participation structures and procedures for the staff positions defined or categorized. 
 
 (3) In performing the requirements of Subsections (a) (1) and (2), the governing board or its 
designees shall consult with the representatives of existing staff councils, committees, employee 
organizations, and other such bodies. Where no groups or structures for participation exist that 
provide representation for the purposes of this Section for particular groups of staff, the governing 
board or its designees, shall broadly inform all staff of the policies and procedures being developed, 
invite the participation of staff, and provide opportunities for staff to express their views. 
 
 (4) Staff shall be provided with opportunities to participate in the formulation and development of 
district and college policies and procedures, and in those processes for jointly developing 
recommendations for action by the governing board, that the governing board reasonably 
determines, in consultation with staff, have or will have a significant effect on staff. 
 
 (5) Except in unforeseeable, emergency situations, the governing board shall not take action on 
matters significantly affecting staff until it has provided staff an opportunity to participate in the 
formulation and development of those matters through appropriate structures and procedures as 
determined by the governing board in accordance with the provisions of this Section. 
 
 (6) The policies and procedures of the governing board shall ensure that the recommendations and 
opinions of staff are given every reasonable consideration. 
 
 (7) The selection of staff representatives to serve on college and district task forces, committees, or 
other governance groups shall, when required by law, be made by those councils, committees, 
employee organizations, or other staff groups that the governing board has officially recognized in 
its polices and procedures for staff participation. In all other instances, the selection shall either be 
made by, or in consultation with, such staff groups. In all cases, representatives shall be selected 
from the category that they represent. 
 
(b) In developing and carrying out policies and procedures pursuant to Subsection (a), the district 
governing board shall ensure that its actions do not dominate or interfere with the formation or 
administration of any employee organization, or contribute financial or other support to it, or in any 
way encourage employees to join any organization in preference to another. In addition, in order to 
comply with Government Code Sections 3540, et seq., such procedures for staff participation shall 



not intrude on matters within the scope of representation under Section 3543.2 of the Government 
Code. In addition, governing boards shall not interfere with the exercise of employee rights to form, 
join, and participate in the activities of employee organizations of their own choosing for the purpose 
of representation on all matters of employer-employee relations. Nothing in this Section shall be 
construed to impinge upon or detract from any negotiations or negotiated agreements between 
exclusive representatives and district governing boards. It is the intent of the Board of Governors to 
respect lawful agreements between staff and exclusive representatives as to how they will consult, 
collaborate, share, or delegate among themselves the responsibilities that are or may be delegated to 
staff pursuant to these regulations. 
 
 
Q: Section (7) (b) states, “. . . the district governing board shall ensure that its actions do not 
dominate or interfere with the formation or administration of any employee organization, or 
contribute financial or other support to it, or in any way encourage employees to join any 
organization in preference to another.”  Does this statement mean that district cannot provide 
financial support to a classified senate.  
 
A:  The NLRA defines word for word the language included in this section as that pertaining to 
competing Labor Organizations. (Bold and underlining added for emphasis.)   
 

Section (7) 
 
4.  Section 8 (a) (2) – Employer Support of Unions 
 Section 8 (a) (2) prohibits an employer from dominating, interfering with, or 
contributing financial or other support to a labor organization. A “labor organization” is 
broadly defined to include any employee group that “deals with” the employer 
concerning the terms and conditions of employment or labor grievances or disputes. 
Prohibited domination exists when the organization is controlled or directed by the 
employer, rather than the employees. Unlawful interference includes an employer’s 
recognition of a minority union (even if the result of a good faith but mistaken believe of 
majority status) or affirmative “assistance” to or supervisory participation in the 
organizing campaign of a preferred union over another rival union. A distinction has 
developed between unlawful employer support and lawful employer cooperation which 
does not infringe upon employees’ Section 7 rights. 
 

The NLRB defines criteria to establish a labor organization which must be established in whole, not 
in part.  
 
 
 
 


